HOME » BIOGRAFIE

INSPIRATIEBRONNEN? > zie verder onderaan!

 

Staat als RKD-artist ingeschreven bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

Prins Willem-Alexanderhof 5
(KB-complex)
2595 BE Den Haag
Nederland

...

-----------------------------------------

 

 

Foke Stribos (1949), telg uit een artistiek en creatief gezin te Weert en woonachtig te Dirksland, genoot zijn opleidingen aan de St. Joost Academie in Breda, de Jan van Eyck Academie en de Stadsacademie voor toegepaste kunsten in Maastricht en de Hogeschool en Willem de Kooning Academie te Rotterdam.

Naast werkzaam te zijn geweest als docent bleef hij altijd actief als beeldend kunstenaar. Dit uit zich onder andere in schilderen,  het schrijven van publicaties, het initiëren en deelnemen aan kunstmanifestaties en het veelvuldig exposeren in gerenommeerde galerieën en kerken. Ook was hij op televisie te zien in enkele kunstprogramma’s.

Hij schildert met brede streken kleur, vorm en ritme. Thema’s vindt hij veelal in filosofische ideeën en de bijbel, de natuur, het schilderplezier zelf en uiteraard in de reflectie daarop. Een thema als uitgangspunt, of samenstellingen van beelden en beeldfragmenten die nieuwe genereren, brengen associaties en denkprocessen op gang, die hem vervolgens weer onzeker maken en prikkelen. Op deze wijze creëert hij zijn werken van acryl of olieverf (al dan niet met zand vermengd) op doek, paneel, papier of karton. Foke beeldt zowel de geabstraheerde werkelijkheid uit als ook het in thema’s vervatte realisme.

 

"Het werk van Foke Stribos bevindt zich veelvuldig op het kruispunt van figuratief en non-figuratief. Hij ontleent zijn motieven en onderwerpen weliswaar aan de werkelijkheid maar vormt ze al schilderend telkens om. En wel zodanig dat er tijdens het verregaand abstraheren vaak een nieuwe, picturale werkelijkheid ontstaat. Het gericht zoeken naar precieze vormverhoudingen, het juiste ritme en vinden van originele kleurstellingen zijn de pijlers onder zijn boeiend oeuvre.

‘Scharlakenrode stilte’ is in mijn optiek een parel van een werk met een schitterend spel tussen grote en kleine vlakken. Daarenboven is het coloriet nu eens fel en dan weer ingetogen. Chapeau!"

 

Rick Vercauteren

Directeur Museum van Bommel van Dam, 2014

 

SCHARLAKENRODE STILTE / SILENCE ÉCARLATE     14.3.4AL

Acrylverf op doek met plamuurmes / Peinture à l’eau (acryl) avec couteau sur toile.  80 x 120 cm

Inspiratiebron > GEZIEN  (Johannes 5:2-9)

Olieverf geschilderd op linnen met kwast en plamuurmes. Beeldmaat: 100 x 150 cm

De naam 'Van Weel-Bethesda Ziekenhuis' verwijst behalve naar haar weldoenster ook naar het bijbelverhaal uit Johannes 5:2-9 en daarmee naar het doel van een ziekenhuis.

Een achtendertig jaren lang verlamde man had niemand om hem in het water te brengen, wanneer dat water door een engel in beweging gebracht zou worden. 'Anderen zijn altijd eerder, hij kan nooit de eerste zijn...!'

Jezus ziet hem, kent zijn situatie en zegt: Sta op...

Dit moment vond ik een uitdaging om te verbeelden.

 

Het Nieuwe Normaal tijdens Corona deed ook mij opnieuw beseffen, dat menselijk contact wezenlijk is en onmisbaar. Dit was en is een uitdaging:

Hoe communiceer je met elkaar wanneer enkel ontmoetingen op 1,5 meter mogelijk zijn? Hoe menselijke figuren integreren in mijn abstractere stijl van vormgeven vanuit landschap? Vragen over vorm en inhoud..?  

Meer hierover weten?  > https://www.fokestribos.nl/publicaties

------------------

Anneke Kaai, bekend van o.a. OPENBARING IN BEELD vroeg mij of zij haar 'favorite kerstschilderij' mocht publiceren.

Ik zei natuurlijk 'Ja!'    26-09-2020 

LANDSCHAP 1 / PAYSAGE 1   12.2.1LLLW

Acryl met plamuurmes geschilderd op karton / Peinture acrylique avec couteau sur carton. Beeldmaat/Taille 36,5x50 cm. Achter glas / Derrière une vitre